Voit valita haluamasi kielen alasvetovalikosta. You can select your preferred language from the drop-down menu. Du kan välja önskat språk från rullgardinsmenyn.

HUOM! Tämä toiminto tulee suorittaa mahd. pian päivityksen jälkeen kun järjestelmä pyytää tarkistamaan Maksuehdot ja päivittämään vanhat tilaukset. Voit kuitenkin vielä tarkistaa vanhat tilaukset valitsemalla "Muistuta myöhemmin". Mutta älä tee uusia tapahtumia ennen kuin toiminto on suoritettu!

HUOM! Jos teillä on e-kassalle erillinen pääkäyttäjä tai vastuuhenkilö, välitä tämä viesti hänelle. Pääkäyttäjän/vastaavan kannattaa perehtyä asiaan etukäteen ja olla paikalla aamulla päivityksen aikaan eli ekassa2.fi -palvelimella toimivat e-kassat 14.11. ja e-kassa.fi -palvelimella toimivat e-kassat 21.11.

Marraskuu 2023 päivityksessä e-kassaan tulee tilauksen/laskun toimitustilan seuranta rivikohtaisesti ja lasku/ennakkolasku -toiminto. Laskun ja ennakkolaskun ero on, että "lasku" -maksuehdolla esim. "7 päivää" laskutusperuste esim. tuotteet voidaan toimittaa laskutusvaiheessa tai jo ennen sitä. Ennakkolaskun laskutusperuste esim. tuotteet toimitetaan yleensä vasta kun lasku on maksettu. Jatkossa tilaus/lasku voi olla esim. kokonaan tai osittain toimitettu. e-kassa ehdottaa jatkossa automaattisesti toimitusta oikeassa vaiheessa maksuehdon mukaan.

Termit ja periaatteet

Tuote voi olla fyysinen tuote, palvelutuote tai muu laskutusperuste. "Tuote" on toimitettu kun sitä vastaava laskutusperuste katsotaan valmistuneeksi tai toimitetuksi. Esim. fyysinen tuote on toimitettu kun tuote on lähetetty asiakkaalle tai asiakas on noutanut sen. Palvelutuote esim. huolto- tai asennustyö on toimitettu kun sitä vastaava työ on valmis ja näin toimitettu.
Ennakkolasku "tuotteen" toimitus aloitetaan yleensä vasta kun lasku on maksettu.
Normaalilasku "tuotteen" toimitus aloitetaan usein jo ennen laskutusta. Normaalilaskulla "Toimitettu" -tilaa voi siis käyttää merkkinä, että tilaus on valmis laskutettavaksi.

Päivityksen jälkeen, aikaisemmin e-kassaa käyttäneille käyttäjille tulee ikkuna, jossa valitaan Maksuehdoille tyyppi (lasku vai ennakkolasku). Laskujen ja kassatapahtumien tuotteiden toimituksen tila asetetaan seuraavasti:

 • Kassatapahtumat merkitään tilan mukaan seuraavasti:
 • Maksettu: merkitään toimitetuksi.
 • Kesken ja pidossa: merkitään Ei toimitettu. Tapahtuma toimitetaan automaattisesti sitten kun se maksetaan.

 • Laskut päivitetään tilan mukaan seuraavasti:
 • Maksettu: on (yleensä) toimitettu, joten kaikki maksetut laskut merkitään toimitetuksi, jos yksittäisiä laskuja olisi toimittamatta, voit korjata ne automaattisen toiminnon jälkeen.
 • Kesken: tuotteet on aikaisemmin vähennetty varastosta, joten ne merkitään toimitetuksi.
 • Laskutettu (ennakkolaskut, Maksuehdon tyyppi: Ei toimiteta): ei ole (yleensä) toimitettu, joten ne merkitään oletuksena Ei toimitettu. Voit vaihtaa tätä Maksuehdon tyypin valinnassa. Jos yksittäisiä ennakkolaskuja olisi toimitettu, voit korjata ne toiminnon jälkeen.
 • Laskutettu (laskut, Maksuehdon tyyppi: Toimitetaan): on (yleensä) toimitettu, joten ne merkitään oletuksena Toimitetuksi. Voit vaihtaa tätä Maksuehdon tyypin valinnassa. Jos yksittäisiä laskuja olisi toimittamatta, voit korjata ne toiminnon jälkeen.
 • Avoin, Tarjous ja Muu: tuotteita ei ole (yleensä) toimitettu, joten ne merkitään aina Ei toimitettu tilaan.

Jos olet käyttänyt ennakkolaskua ja jos olet käyttänyt niissä e-kassan vakiona löytyvää Ennakkomaksu -maksuehtoa, tilaukset pitäisi mennä suurimmaksi osaksi oikein. Jos olet käyttänyt samoja maksuehtoja "ristiin" laskuille ja ennakkolaskuille, kannattaa ko. maksuehdon toimitustilaksi valita "Ei määritetty".

Huom! Maksuehdon tyyppi (lasku/ennakkolasku) vaikuttaa oikeastaan vain laskutuksen puolella. Jos olet käyttänyt vain kassaa, voit hyväksyä oletusvalinnat ja jatkaa klikkaamalla Tallenna.

1. Valitse tyyppi/toimitustila maksuehdoille

HUOM! Tämä toiminto tulee suorittaa mahd. pian päivityksen jälkeen. Voit kuitenkin vielä tarkistaa vanhat tilaukset valitsemalla "Muistuta myöhemmin". Mutta älä tee uusia tapahtumia ennen kuin toiminto on suoritettu!

Valitse toimitustila lasku ennakkolasku
 • Valitse maksuehdon tyyppi/toimitustila kaikille maksuehdoille:
 • Jos ko. Maksuehdon (tai kaikki laskusi) laskutettu -tilassa olevien laskujen tuotteet on (yleensä) toimitettu eli kyseessä on normaali lasku, valitse tyypiksi Valmis toimitettavaksi
 • Jos ko. Maksuehdon (tai kaikki laskusi) laskutettu -tilassa olevien laskujen tuotteita ei (yleensä) ole vielä toimitettu eli kyseessä on ennakkolasku, valitse tyypiksi Ei toimitettu
 • Jos ko. Maksuehdon laskutettu -tilassa olevan laskun tuotteiden toimitustilaa ei voi päätellä maksuehdosta, valitse Ei määritetty. Tässä vaihtoehdossa laskutettu -tilassa olevien laskujen toimitustila jää Ei valittu ja joudut asettamaan toimituksen tilan käsin manuaalisesti.
 • Vinkki! Jos kaikki laskusi on samanlaisia (laskuja/ennakkolaskuja) Maksuehdosta riippumatta. Valitse tyyppi/toimitustila sen mukaan.

2. Tarkista ja päivitä vanhat tilaukset

HUOM! Tämä toiminto tulee suorittaa mahd. pian päivityksen jälkeen. Voit kuitenkin vielä tarkistaa vanhat tilaukset valitsemalla "Muistuta myöhemmin". Mutta älä tee uusia tapahtumia ennen kuin toiminto on suoritettu!

Valitse toimitustila lasku ennakkolasku vanhojen tilausten päivitys
 • Tällä ikkunalla näet tilausten määrät ja miten eri tilassa olevien tilausten/laskujen toimituksen tila asetetaan.
 • Tarkista vihreällä Toimitettu eli toimitetuksi merkittävät tilaukset.
 • Tarkista punainen Ei valittu toimitustila. Näiden tilausten toimituksen tilaa ei voitu määrittää automaattisesti, joten ne pitää tarkistaa käsin toiminnon jälkeen.
 • Jos sinulla on kysyttävää tai mielestäsi tilausten määrät ja toimitusten tilat ei ole oikein, ota yhteys tukeemme ennen kuin jatkat.
 • Jos kaikki ok, jatka valitsemalla Aloita päivitys ja odota hetki...

3. Valmis

Vanhat tilaukset päivitetty
 • Tilausten päivitys voi kestää hetken, kun vanhat tilaukset on päivitetty, voit sulkea ikkunan valitsemalla Sulje.

Tarkista lopuksi Laskulistalta laskujen toimitustilat, onko laskut merkitty oikein Toimitettu tai Ei toimitettu.

Lopuksi voit tarkistaa hallintapaneelilta, jäikö laskuja epäselvään toimitustilaan ja saat listan laskuista klikkaamalla linkkiä:
Toimitustilaa ei valittu

Jos tilauksia jäi epäselvään tilaan, näet ne laskulistalla seuraavasti:
Lista laskuista joiden tila on valitse toimitustila

Lasku -ikkunalla Valitse toimitustila näkyy seuraavasti, sinun tulee määritellä laskun toimitustila, ennen kuin voit muokata laskua ja jatkaa sen käsittelyä. Voit valita toimitustilan klikkaamalla muokkaa/kynä symbolia:
Lasku ikkuna valitse toimitustila
Valitse avautuvalta ikkunalta sopiva laskun toimituksen tila:
Lasku valitse toimitustila modal

 • Jos tuotteita ei ole toimitettu, klikkaa Ei toimitettu -nappia.
 • Jos kaikki tuotteet on toimitettu, klikkaa Toimitettu -nappia.
 • Jos tuotteet on toimitettu osittain, klikkaa se mikä on lähimpänä oikein. Esim. Jos lähes kaikki tuotteet on toimitettu, vain pieni osa puuttuu, klikkaa Toimitettu ja merkkaa puuttuvat rivit miinustamalla Toimita nyt -arvoa.

Kysyttävää?

Jos haluat käydä päivityksen ja uudet toiminnot läpi asiantuntijamme kanssa, voit varata ajan kalenterista ja soittaa tukeemme.

Sähköpostissa on päivityksestä johtuen ruuhkaa, joten sähköpostien vastausajat ovat todennäköisesti tavallista pidemmät.

Katso myös:
Toimitus kokonaan/osittain (Toimita nyt, Toimitettu, Toimitusvahvistus, Lähete)
Tarjous -> Tilaus/Lähete/Toimitus -> Lasku (Kevyt toiminnanohjaus)