Voit valita haluamasi kielen alasvetovalikosta. You can select your preferred language from the drop-down menu. Du kan välja önskat språk från rullgardinsmenyn.

Huom! Suosittelemme, että käyttöönotto tehdään yhdessä tuen kanssa, niin voimme varmistaa, että kaikki menee oikein ja opastaa teidät alkuun. Voit pyytää asennuksen puh. 010-085 999. Edistyneet/kokeneet käyttäjät voivat tehdä asennuksen itse tämän ohjeen mukaan.

Huom! Päätteen on oltava perustilassa (Bambora logo näkyy) kun NobaServer käynnistetään. Tai jos päätteessä näkyy ECR -virhe, valitse Yritä uudelleen kun NobaServer on käynnissä.

Vaatimukset

 • Windows PC (maksupäätepalvelimeksi, kassan käyttölaite voi olla sama tai muu laite)
 • Nettiyhteys PC:lle ja maksupäätteelle
 • Moven kanssa PC:n IP PITÄÄ OLLA KIINTEÄ, maksupäätteen IP:llä ei ole merkitystä, voi olla automaattinen DHCP tai kiinteä.
 • Maksupääte ja kassan käyttölaite pitää olla samassa lähiverkossa. IP -osoitteiden 3 ensimmäistä numerosarjaa tulee olla samat, viimeinen (4.) numerosarja on yksilöllinen.
 • Maksupäätteen salasana (4 numeroa) on tiedossa (tulee Bamboralta tai tuesta puh. 010-085 999)
 • Virtajohto kytketään telakan pohjaan
  move maksupääte virhtajohto

 • Maksupäätteen nettikaapeli kytketään telakan taakse
  move maksupääte nettipiuha

 • Windows PC johon NobaServer asennetaan, tulee olla kiinteä IP-osoite. Ota tarvittaessa yhteys verkon ylläpitäjään tai tukeen.
  Vinkki! Aseta IP -osoitteen viimeinen numero esim. .234 niin se ei mene ristiin automaattisten kanssa (varmista että osoite on vapaa)
  verkkoasetukset kiinteä IP-osoite

 • Maksupäätteen yhteys toimii, näytön vasemmassa reunassa näkyy verkon symboli vihreänä
  lane maksupääte perustila aloitusnäyttö

 

Asenna ensin NobaServer

Lataa asennuspaketti: https://e-kassa.fi/tiedostot/NobaServer.zip

Pura asennuksen ZIP -paketti haluamaasi paikkaan ja aloita asennus klikkaamalla setup.

Voit avata NobaServerin tarkistaaksesi IP-osoitteen päätteen asetuksia varten, mutta sulje sitten NobaServer. Päätteen on oltava perustilassa kun NobaServer käynnistetään.

Asetukset Move päätteessä

 • Menu (oikeassa yläreunassa pyöreä symboli näppäin) -> (salasana) -> Asetukset (3) -> Kommunikaatio (2) -> ECR (4) -> Kassakoneen IP-Osoite -> Anna NobaServerin IP-osoite -> Paina vihreää -> ECR Portti 2013 -> paina vihreää -> Pääte käynnistyy uudelleen
 • Jos Kommunikaatio -valikossa ei näy ECR -valikkoa, valitse Liitäntä -> Telakka -> Päällä, jos ECR -valikko ei näy sen jälkeen, ota yhteys Bamboran asiakaspalveluun
 • Kun pääte käynnistyy ja Bambora logo näkyy, käynnistä NobaServer

 

Avaa NobaServer

Huom! Päätteen on oltava perustilassa (Bambora logo näkyy) kun NobaServer käynnistetään. Tai jos päätteessä näkyy ECR -virhe, valitse Yritä uudelleen kun NobaServer on käynnissä.

Avaa NobaServer Windowsin työpöydän kuvakkeesta. NobaServer on oltava käynnissä aina kun maksupäätettä käytetään, voit laittaa sen käynnistymään automaattisesti tietokoneen käynnistyessä
NobaServer kuvake

NobaServer ikkuna
NobaServer maksupäätepalvelimen ikkuna

Yhteys pitäisi muodostua hetken kuluttua automaattisesti ja näkyä seuraavastinobaserver move maksupääteyhteys

Normaalikäytössä asennuksen jälkeen voit pienentää NobaServerin taustalle. Jonka jälkeen löydät sen Windowsin tehtäväpalkista, nuoli ylös -> NS -kuvake (tuplaklikkaa kuvaketta)
NobaServer maksupäätepalvelimen ikkuna

 

Asetukset e-kassassa

Kirjaudu e-kassa.fi ja aseta tarvittavat asetukset alla olevan ohjeen mukaisesti.

Avaa ohjelman Maksupäätteet-sivu klikkaamalla ohjelman ylävalikosta Asetukset -> Maksupäätteet.

maksupaatteet

 

Maksupäätteet -sivulla näet listan käytössä olevista integroiduista maksupäätteistä. Voit lisätä uuden maksupäätteen klikkaamalla Lisää uusi maksupääte -näppäintä.

Laita nimi esim. Move1
Valitse Yhteystyyppi Bambora
Palvelimen IP-osoite on NobaServerin IP, jos sama kuin kassa, localhost
Maksupäätteen IP-osoite on NobaServerin IP

Esimerkki asetuksista ao. kuvassa, voit klikata kuvan isommaksi.

move maksupäätteen asetukset e-kassassa, voit klikata kuvan isommaksi

 

Voit tehdä yhteystestin. (Yhteystestiä varten selaimen tulee olla http tai asetuksiin tehty tarvittavat poikkeukset). Voit tehdä yhteystesti painamalla "YHTEYSTESTI" -painiketta, Tila -sarakkeeseen tulee teksti "Yhdistetty: Yhteys on toiminnassa", jos asetukset on oikein.

Voit asettaa raksin Tulostus, jos haluat käyttää maksupäätteen tulostinta kuitin tulostamiseen.

Oikean maksupäätteen valinta kassalla

Jos käytössä on vain yksi integroitu maksupääte, se on valmiiksi valittu kassalla. Jos käytössä on useampi kuin yksi integroitu maksupääte, valitse käyttämäsi maksupääte kassalla.

maksupäätteen valinta kassalla

 

Lisäohjeita, asetuksia, optiot, vapaaehtoiset ja vinkit

Huom! Päätteen on oltava perustilassa (Bambora logo näkyy) kun NobaServer käynnistetään. Tai jos päätteessä näkyy ECR -virhe, valitse Yritä uudelleen kun NobaServer on käynnissä.

NobaServer automaattinen käynnistäminen

Windows -> Suorita -> shell:startup Kopioi Käynnistys -kansioon NobaServerin kuvake

Päätteen uudelleen käynnistäminen

Paina yhtäaikaa piste ja keltainen näppäin

Tapahtumien lähetys

Tapahtumat tulee lähettää kerran päivässä, esim. päivän päätöksen yhteydessä. Voit lähettää tapahtumat päätteen valikosta tai kassa -ikkunalta Asetukset -> Bambora tapahtumien lähetys Samalla voit tarkistaa, että tapahtumien summa täsmää kassaraportin loppusummaan.

 

Katso seuraavaksi ohje "Korttimaksun vastaanottaminen"

Palaa ohjeisiin